“Vandaag is Christdach.”

Den Haag, woensdag 25 december 1624

Het is vandaag Christdach, de geboortedag van Christus. Ik ben wel drie keer met de kinderen naar de preek geweest.

Na de laatste preek vroeg tante Annetje of ik met de kinderen bij haar op de portie wilde blijven. Dat wilde ik natuurlijk graag, want nu David niet thuis is, heb ik veel minder aanloop. Jaccomijntje en haar broers Jacob en Hendrik zaten ook aan de dis. We hadden heel wat te bespreken met elkaar en anders dan de gesprekken met mijn broers en Breckerveld was dit gewoon gezellig en allemaal niet bijzonder hoogdravend. Over de politiek of de kunsten werd met geen woord gerept. Ook wel eens prettig!

Adriaan, Sara en Roeltje vonden het ook een leuke avond: ze vinden het heerlijk om met hun stoere ooms Jacob en Hendrik te ravotten.

Toen ik vertrok, nam Jaccomijntje me nog even apart. Volgens haar is David niet alleen naar Amsterdam om vrienden te bezoeken, maar is hij ook op liefdesmissie. Dat had Jaccomijntje via via gehoord. Het zou deze keer gaan om ene Catharina Bloemaerts. Volgens Jaccomijntje is zij de stiefdochter van Susanna Six, en pas 18 jaar oud. Dat lijkt me een beetje aan de jonge kant voor een man van begin dertig.

Mijn hoofd tolt van dit nieuws. Ik ga nu eerst maar eens proberen te slapen, dan kan ik morgen hopelijk helder zien wat ik hiermee aan moet.

 

Davids dagboek

Het weer van 25 december 1624:
“Mistigh redelijck weder met swaren regen op den avont.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag