“Catalina is vandaag uit de kraam gekomen.”

Den Haag, zondag 22 december 1624

Vandaag waren we voor de middagportie uitgenodigd bij Breckerveld. Zijn huisvrouw Jenneke had spek en moes bereid. Haar broer Herman en onze broer Hendrik waren er ook. Dus dat was lekker en gezellig. We hebben wel tot drie uur aan tafel gezeten.

Hendrik was met de schuit naar Den Haag gekomen om Davids nieuwe wanten te brengen. Zuster Eva heeft de nieuwe franjes dus gisteravond laat nog bevestigd. Het resultaat mag er zijn: de wanten zijn heel mooi geworden. En hopelijk ook warm genoeg om een koude winter te trotseren. Misschien wil zuster Eva voor mij ook wel zo’n mooi paar wanten maken. Ik zal het haar de volgende keer eens vragen.

Na het maal zijn David, de kinderen en ik naar zijn compeer meester Matthijs Miller gegaan. Diens huisvrouw is vandaag uit de kraam gekomen. Haar dochtertje is nu een maand oud. Tot vandaag heeft Catalina op bed gelegen en is zij door buurvrouwen en vrouwelijke familieleden verzorgd. Om te vieren dat ze weer op is, hebben we met het gezelschap een kan kraamwijn gedronken.

David is bij compeer Miller en Catalina op de portie gebleven, maar ik ben op tijd weer met de kinderen naar huis gegaan. Eenmaal thuis kreeg ik nog bezoek van mijn broer Steven, meester Jan Willemsz Zwaardveger en Abraham Pieters van Cuijlenburch, onze kleermaker.

Het weer van 22 december 1624:
“Droog ende stil weder, zonder sonneschijn, met oostelijcken wint.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag