“De generaal heeft zich tegenover de landvoogdes beklaagd.”

Den Haag, woensdag 11 december 1624

David was vandaag in de weer met zijn brieven, gedichten, paperassen en boeken. Ik heb intussen geschrobd, voor de kinderen gezorgd en soep gekookt van kool, wortelen en grauwe erwten.

Oom Adriaan kwam hier langs om te vertellen dat de Spanjaarden het somber beginnen in te zien bij Breda. Een kennis van oom heeft met eigen ogen de brief gelezen die prins Maurits van de Spanjaarden onderschepte. Daarin beklaagt generaal Spinola, opperbevelhebber van de Spaanse troepen, zich tegenover de landvoogdes, Isabella van Spanje, over de voortdurende regenval. De generaal schijnt zich geen raad meer te weten. De brief biedt hoop voor onze troepen, maar we moeten nog maar zien hoe het daar bij Breda afloopt.

Spinola

Het weer van 11 december 1624:
“Redelijck doch veranderlijck ende stil weder voor noch naer niet veel regenende.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag