“Het beste mens had kind noch kraai.”

Den Haag, zaterdag 7 december 1624

Ik vergat gisteren iets te schrijven. Mijn speelnootje Josijntgen kwam hier langs met spannend nieuws: een rijke nicht van haar grootmoeder is overleden. Het beste mens woonde in Haarlem en had kind noch kraai, en nu hoopt Josijntgen goed te erven. Ik ben benieuwd! Het lijkt me bijzonder als je zomaar uit het niets een erfenis ontvangt.

Vandaag is Abraham weer eens weggelopen in Delft, maar zuster Eva heeft hem samen met haar broer weten te onderscheppen en hij is weer gevangen gezet, zo schreef mijn broer Hendrik.

Vanmiddag kwam Jaccomijntje hier nog aan voor een praatje. Tante Annetje is een paar dagen naar Amsterdam om een betrekking te zoeken voor haar zoon Hendrik, dus Jaccomijntje had behoefte aan wat gezelschap. We hebben gedrieën een tijdje bij het vuur gezeten. Vanavond hebben David en ik voor het eerst een van zijn gedichten gezongen, Het heet ‘Davids Clachte’ en gaat over de dood van zijn vrouw. De kinderen vonden het heel mooi. Het is jammer dat ze zich zo weinig van hun moeder weten te herinneren. Het was een fijn mens en een lieve moeder.

Davids dagboek

Het weer van 7 december 1624:
“Hebbende nachts ende vroeg morgens al geregent wast al den dag over zeer heerlijck weder met blijden sonneschijn, doch tegen den nacht windig met weijnig hagel, regen ende variabel weer.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag