“Op de vooravond van St. Nicolaas: herrie op de Hoogstraat!”

Den Haag, donderdag 5 december 1624

Wat een rumoer in de Hoogstraat! Het is onmiskenbaar de vooravond van St. Nicolaas.

Aangezien het een katholiek feest is, vindt David dat wij daar als goed gereformeerden niet al te veel aandacht aan moeten besteden. Maar het is altijd zo gezellig! Ik ben dus vanmiddag, ondanks het ontzettend slechte weer, toch even de Hoogstraat opgelopen. Het was er een drukte van belang, met mensen die spullen verkochten en jongeren die er wandelden. Er werd veel Sinterklaasgoed verhandeld en ook druk geflirt. Mijn speelnootje Tanneke kreeg een speculaaspop in haar handen gedrukt van een jongen die een oogje op haar heeft, en ik zag meer meisjes met zo’n pop lopen. Helaas kwam ik zelf met lege handen thuis.

Voor de kinderen zijn het ook spannende dagen. Adriaan en Sara – Roeltje is nog te klein – zijn benieuwd of Sinterklaas nog snoep- en speelgoed komt brengen, maar dat weten we morgen pas. Ze mochten vanavond hun schoen zetten. Gelukkig staat David dat wel toe.

Het weer van 5 december 1624:
“Haddet de nacht over tot aen den morgen toe dapper geregent ende gestormt, waijende noch al den dag over zeer sterck, zijnde anders van 9 uijren af helder weder met vrolijcken sonneschijn.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag