“Jaccomijntje is gevraagd om in de Doelen te komen werken.”

Den Haag, dinsdag 3 december 1624

Het wordt een warme winter! Dankzij mijn broer Steven hebben we eindelijk de houtblokken in huis waar ik David al een kleine honderd keer om gevraagd had. En het zijn er wel duizend! Dat is maar goed ook, want het was vandaag weliswaar nog een mooie dag, maar het zal snel flink kouder worden. Als het net zo koud wordt als afgelopen winter zullen we heel wat moeten stoken.

Jaccomijntje was vanmiddag nog even hier. De bode van de heren van Gouda, die zij goed kent omdat zijn heren altijd in het logement van tante Annetje verblijven wanneer de Heren Staten hier vergaderen, wil graag de nieuwe waard worden van de Doelen. En nu is hij Jaccomijntje aan het bepraten om hem daar te komen helpen, in de keuken en met het bedienen van de schutters.

Tijdens de avondportie sprak ik er met David over en hij vindt het maar niks. Wat hem betreft blijft Jaccomijntje gewoon tante Annetje helpen in het logement. Zelf snap ik wel dat Jaccomijntje overweegt in de Doelen te gaan werken. Het is weer eens wat anders.

De Doelen

Het weer van 3 december 1624:
“Schoon weder met sonneschijn nu en dan, hebbende de gantsche voorgaende nacht geregent.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag