“Ik sprak een jongeman uit Keulen.”

Den Haag, maandag 2 december 1624

Vandaag is de geboortedag van ons klein Roeltje. Zij kwam op 2 december 1623 hier in de Hoogstraat achter het huis de Granaatappel ter wereld. We zijn heel dankbaar dat ze haar eerste levensjaar heeft doorstaan. Het is een lief kind. De laatste tijd is ze wat huilerig, maar dat komt volgens tante Annetje doordat haar tandjes doorkomen. Ook begint Roeltje al een beetje te lopen. Adriaan en Sara moeten erg lachen om haar wankele stapjes.

Toevallig is de vrouw van meester Jan Willemsz Zwaardveger op Roeltjes geboortedag bevallen van een zoon. Het is hun eerste. Ik ben vanmiddag gelijk even op bezoek gegaan om het kleintje te bewonderen. Het werd een heel bijzonder bezoek, want ik trof er de jongeman Frellenburg uit Keulen, wiens moeder en grootvader wijlen mijn ouders nog gekend hebben. Zijn grootvader, Goddert van Frellenburg, was een van de beste en trouwste vrienden van mijn ouders en is peet van mijn broer David. De jonge Frellenburg is nu als zwaardveger in de leer bij Jan Willemsz.

Toen David over deze ontmoeting hoorde, is hij gelijk ook even naar meester Zwaardveger gelopen, om hem geluk te wensen met de geboorte van het kind en om de jonge Frellenburg te spreken over hoe het met diens familie in Keulen is. David trof er ook graaf Albrecht van Nassau, een fraaie jongeman volgens David. Samen met deze graaf heeft mijn broer een grote zilveren beker Haarlems bier gedronken.

Graaf Albrecht
Beker

Het weer van 2 december 1624:
“Doorgaende regenende.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag