“De prins lijkt in redelijk kloeke conditie.”

Den Haag, dinsdag 19 november 1624

Goed nieuws. David vertelde me na zijn ochtendwandeling dat stadhouder Maurits gisteravond laat in redelijk kloeke conditie in Den Haag is teruggekeerd. De stadhouder ging zelfs van het Spui tot aan het Binnenhof te voet, opdat het volk kon zien dat hij er ondanks alle slechte berichten goed aan toe is. David heeft bovendien mensen aan het hof horen zeggen dat de stadhouder rond middernacht nog een maaltijd hield waarbij hij lustig at. Dus wie weet valt het allemaal mee.

En wat ook fijn was: de harstmaaltijd van Davids compeer, meester Matthijs Miller. Toen David en ik aankwamen was de zouter nog bezig hun varken te zouten. Daarna hebben we in gezelschap van meester Millers moeder, broer, zus, zwager en de zoutwasser gegeten en aan tafel allerhande zoete, deftige, ernstige en malle gesprekken gevoerd. We werden erg verwend met gekookt én gebraden vlees en veel bier en wijn. Het is inmiddels half twee geweest en we zijn net pas thuis.

Ik schrijf daarom snel, want mijn hoofd tolt.

O ja, gevaartje Catalina voelde zich laatst niet zo lekker, maar naar nu blijkt is ze in verwachting. Ze heeft nog zeker drie maanden te gaan, fluisterde ze me toe. Fijn nieuws. Ik ben benieuwd wat het wordt.

Davids dagboek

Het weer van 19 november 1624:
“Al doncker ende regenweder, voor ende naer, vroeg ende laet.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag