“Ik zou willen dat mijn leven iets meer behelsde dan het huishouden.”

Delft, dinsdag 12 november 1624

De paniekerige toestand van gisteren blijkt gelukkig niet over Abraham te gaan, maar over Sara van Limburg, de zuster van tante Liesbeth. Sara had gister in verwarde toestand een harstmaaltijd in Delft verlaten. Niemand wist waar ze naartoe gegaan was. Vandaag bleek dat ze gewoon hier thuis aan het Buitenhof was bij haar echtgenoot Abraham Borremans. Tante Liesbeth kwam haar opluchting vanochtend met ons delen en ik ben zelf meteen even bij Sara op bezoek gegaan om te kijken hoe het met haar ging. Ze maakte een wat moedeloze indruk, maar verder leek ze me in orde.

Omdat iedereen in Delft op nieuws over Sara zat te wachten, ben ik met een brief van mijn broer David naar Delft gevaren om daar verslag uit te brengen. Ondertussen past Jaccomijntje thuis op de kinderen.

Ik zit nu bij zuster Eva in de keuken te schrijven. Het was een enerverende dag, maar ik moet zeggen dat ik het prettig vind om, hoe bescheiden ook, een rol te spelen in deze episode. Ik weet dat het een slechte gedachte van me is, maar soms zou ik willen dat mijn leven iets meer behelsde dan het huishouden en de kinderen.

Vuurtest

Het weer van 12 november 1624:
“Des morgens vroeg dapper regenende, ende al den dag over meest nat, duijster, veranderlijck ende vuijl weder, aen den avont met donder blixem ende regen, zijnde nu en dan vrij windig.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag