“Ik hoop dat David op tijd zijn vlees aankoopt.”

Den Haag, maandag 11 november 1624

Het zijn de laatste dagen van de ossenmarkt, maar David heeft voor ons huisgezin nog steeds geen vlees aangekocht. Ik hoop dat hij op tijd zijn aankopen doet, anders eten we een winter lang alleen maar brij en andere vleesloze potspijzen. Ik mag toch aannemen dat mijn broer dat niet laat gebeuren. Davids poging om hout te kopen op de Turfmarkt is vanmiddag ook al op niks uitgelopen.

Het nieuws van vandaag: ons Staatse leger heeft vanuit Emmerik een inval gedaan in het Land van Mark, en daarbij Hattingen, Lünen en Unna ingenomen. Stadhouder Maurits heeft nu de Staten Generaal gevraagd om verdere assistentie te verlenen in de hoop nog meer successen te kunnen boeken.

Vanmiddag moest ik op een drafje Den Haag door om David te zoeken. Broeder Hendrik in Delft had een briefje gestuurd dat met spoed aan David bezorgd moest worden. Ook tante Liesbeth kwam langs; ze was nogal paniekerig. Maar wat er nou precies aan de hand is, is mij nog steeds niet duidelijk. Ze vertellen mij ook nooit iets, maar ik hoop in ieder geval dat er niets ernstigs is met Abraham. Ik maak me gelijk alweer zorgen over hem. David heb ik uiteindelijk bij tante Annetje bij het vuur gevonden, maar ook hij heeft me niets wijzer gemaakt.

Wijnkan
Bijl

Het weer van 11 november 1624:
“Heerlijck ende schoon stil weder met vrolijcke sonneschijn.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag