“Een van Davids pupillen heeft de prijs gewonnen.”

Den Haag, donderdag 7 november 1624

Abraham van Neck heeft de prijs gewonnen. De jongen is een van de pupillen op Davids school. Blijkbaar heeft de familie Van Neck nogal een talent voor schoonschrift, want eerder dit jaar, in februari, won Abrahams broer deze schoonschrijfprijs. De prijs is een ABC-dicht dat David heeft geschreven in een hele mooie hand met mooie versieringen. Mijn broer is soms dagen achtereen bezig om zo’n ABC-dicht te maken. Hij steekt er veel eer in en ik moet zeggen: het resultaat is ernaar.

Eigenlijk is David heel kunstzinnig. Ook vandaag heeft hij weer de nodige tijd besteed aan zijn herdersdicht over Roeltje. En ook in zijn tekeningen stopt hij veel tijd. Vanochtend kwam mijn broer Steven nog een stukje Moskovisch glas langs brengen voor het landschapje dat David wil inlijsten.

Soms moet ik David achter de vodden zitten, zodat hij ook de meer praktische taken op tijd uitvoert. Zo vroeg broer Hendrik of we leer voor een broek voor ons broertje Abraham naar Delft konden sturen. David had beloofd dit te doen en hij zou Hendrik in de begeleidende brief gelijk uitnodigen voor de portie komende zondag. Inmiddels is mijn broer naar Breckerveld vertrokken, en ik vraag me af of hij eraan toegekomen is.

Davids dagboek

Het weer van 7 november 1624:
“Regende het des morgens vroeg een dappere vlage, ende was voort al den dag helder (edoch windig) weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag