“Brand in de Franse herberg!”

Den Haag, woensdag 30 oktober 1624

Paniek! De buren hebben ons vanavond om 10 uur uit bed gelicht omdat ze ervan overtuigd waren dat er in ons huis een brand woedde. Ze hadden vlammen gezien en vuur geroken. Nou, helemaal niets van waar natuurlijk, want dan hadden we dat zelf ook wel gemerkt. Later bleek dat er brand was in de Franse herberg achter ons.

David heeft meegeholpen met het blussen. We moesten even zoeken waar onze brandemmer was, want daar bleek Adriaan mee gespeeld te hebben, maar toen deze eenmaal gevonden was heeft David zich met de rest van de mannen in de buurt opgelijnd om emmer voor emmer de brand te blussen. Gelukkig hadden ze het vuur snel onder controle.

Het enige dat nog het vermelden waard is dat zuster Anneke uit Wassenaar ons vandaag een konijn ten geschenke kwam brengen. Maar zo’n bericht valt natuurlijk in het niet bij zo’n brand. Het blijft eng: voor hetzelfde geld was het vuur overgeslagen en stond heel Den Haag nu in lichterlaaie. Ik zal vannacht wel wat onrustiger slapen dan normaal.

Brandemmer

Het weer van 30 oktober 1624:
“Suijr, regenachtig, windig, droef ende veranderlijck weder, met luttel Sonneschijn.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag