“Mijn moeder zaliger stond erop dat ik zou leren kantwerken.”

Den Haag, donderdag 24 oktober 1624

Druk dagje gehad. Vanmiddag hadden we zuster Anneke en Maria, het dochtertje van juffrouw Bilderbeek, op de portie. Maria bleef de hele middag hier om van mij te leren kantwerken. Het is best ingewikkeld om dat iemand goed te leren. Om mijn handen vrij te hebben, had ik Adriaan en Sara maar naar Jaccomijntje gestuurd om daar te spelen. Roeltje hield zich heel zoet met een paar lappen.

Mijn moeder zaliger stond erop dat ik goed zou leren kantwerken, en daar heb ik nog geregeld profijt van. Kantwerken en ander handwerk is een gepast en nuttig tijdverdrijf voor jonge maagden. Ik heb al inmiddels al heel wat kleding versteld en vermaakt, maar ik maak ook nieuwe dingen, zoals kanten kragen en geborduurde kussens. En ik ben natuurlijk bezig aan mijn uitzet.

Ook juffrouw Bilderbeek vindt het belangrijk dat haar dochter goed leert handwerken. En eerlijk gezegd ben ik wel een beetje vereerd dat ik deze taak op me mag nemen.Bovendien verdien ik er een leuk zakcentje mee; ook dat is natuurlijk prettig.

Kantwerken

Het weer van 24 oktober 1624:
“Schoon ende droog weder, an den middag een weijnig stoffregenende.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag