“Er is geen groot kunstenaar aan David verloren gegaan.”

Den Haag, donderdag 17 oktober 1624

Slecht nieuws: Mr. Alleman, raadsheer in het Hof van Holland, is vandaag begraven. Hij is gisteren gestorven aan de pest. Zijn vrouw overleed al enkele dagen eerder.

Davids pupillen hadden vandaag weer eens verlof. Daardoor was mijn broer de hele dag thuis, maar gelukkig was hij nog druk bezig met het kopiëren van de VOC-documenten van raadsheer Pauw. Ook was hij in de weer met het inlijsten van een aantal landschapjes dat hij laatst getekend heeft. Broer Hendrik kwam de lijsten brengen. Er is overigens geen groot kunstenaar aan David verloren gegaan, vind ik.

David en Hendrik kwamen net thuis van tante Annetje. Ze hadden daar op Jaccomijntjes uitnodiging achter in de keuken meegegeten. Ze zijn net naar bed, maar ik hoor ze nog. Mijn broers raken werkelijk nooit uitgepraat. Ik ga zo ook maar eens mijn bed opzoeken.

Davids dagboek

Het weer van 17 oktober 1624:
“Half moij ende half leelijck weder, somtijts helder, zomtijts regenende.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag