“De koningin van Bohemen is op het Voorhout bevallen van een kloeke zoon.”

Den Haag, woensdag 16 oktober 1624

Heet koninklijk nieuws! De koningin van Bohemen is vandaag op het Voorhout bevallen van een mooie en gezonde zoon. Ze noemen hem Eduard.

Het jongetje is alweer het achtste kind van Elizabeth Stuart en Frederik V van de Palts. Tante Anneke denkt dat er nog wel een paar kinderen zullen volgen. Frederik schijnt erg verliefd op Elizabeth te zijn. Dat is niet zo gek, want van Elizabeth wordt wel gezegd dat ze een van de mooiste vrouwen van Europa is.

Elizabeth is niet alleen mooi, maar ook nogal duur in het onderhoud. Zij en haar man wonen sinds drie jaar in ballingschap aan het Voorhout, maar ze houden er nog steeds een vorstelijke levensstijl op na. Dat is velen hier in Den Haag een doorn in het oog, omdat hun onderhoud voornamelijk bekostigd wordt door de Staten-Generaal en de familie Oranje-Nassau.

Bovendien wekt het een goddeloze indruk, al die feestjes in het Hof van Wassenaar aan de Kneuterdijk. Onze dominee, Rosaeus, heeft er eerder dit jaar zelfs nog aan gerefereerd in een preek: volgens hem was de dijkdoorbraak bij Vianen in januari een direct gevolg van een hofbal dat Elizabeth eerder die maand organiseerde. Tja, dat durf ik dan toch te betwijfelen.

Ook mijn broer David vindt dat ze wel met erg veel pracht en praal leven, maar tegelijkertijd is hij altijd onder de indruk als hij het koningskoppel in vol ornaat met hun gevolg door Den Haag ziet gaan. En ikzelf eerlijk gezegd ook wel.

Het weer van 16 oktober 1624:
“Al de dag zuer – doch redelijck schoon weder met meest continueelen sonneschijn, zonder regen, doch regende tegen den nacht al even sterck.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag