“Ik heb wel een uur bij het vuur gezeten.”

Den Haag, dinsdag 15 oktober 1624

Het is met recht zuur weer: koud en nat. En dan ben ik ook nog eens de hele dag aan het wassen geweest. Daar wordt een mens nog kouder en natter van. Het was ook wel weer eens nodig, want het was inmiddels alweer maanden geleden dat ik de was gedaan heb. Naderhand heb ik wel een uur naast het vuur gezeten om weer een beetje bij te komen. David is erg tevreden met zichzelf, omdat hij op de kinderen heeft gepast terwijl ik aan het wassen was. Het zijn z’n eigen kinderen nota bene!

Vanavond kwam het huiswijf van Kapitein Schouten langs om haar beklag te doen over onze Abraham. Die jongen wil gewoon niet deugen: hij is al bij twee leermeesters weggelopen en zwerft nu stinkend door Den Haag. Volgens de vrouw van kapitein Schouten loopt hij te bedelen en het zou haar ook niets verbazen als hij af en toe iets steelt. Ik bid dat dat niet zo is! Ik weet echt niet wat we verder nog met hem kunnen aanvangen.

Het belangrijkste nieuws vandaag is dat prins Maurits’ aanslag op Antwerpen mislukt zou zijn.

Het weer van 15 oktober 1624:
“Regende het al den dag zonder naeuwelijcks eens op te houden ende woeij redelijck, zijnde onlustig kout ende zuer weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag