“Ik heb David een snee wittebrood gebracht.”

Den Haag, vrijdag 11 oktober 1624

Vandaag was er ineens nieuws van het front: we hebben bij Bergen op Zoom een grote buit veroverd op de Spanjaarden, zo wordt gezegd. Ons Staatse leger heeft een konvooi met voorraden voor de Spaanse troepen bij Breda overmeesterd en wel 200 wagens en 300 paarden ingenomen.

Mijn broer Steven kwam vanmiddag speciaal langs om ons dit te vertellen. Of het waar is, moeten we nog even afwachten. Niet al het nieuws is even betrouwbaar dezer dagen. Tegen de avond kwam tante Annetje langs met hetzelfde nieuws. Toen ze in de gaten kreeg dat wij al op de hoogte waren, was ze een beetje verbolgen en ze ging snel weer naar huis.

David is op zijn comptoir zo druk met zijn kopieerwerk voor raadsheer Pauw dat hij vanavond geen tijd had om met ons te eten. Ik heb hem om 10 uur nog maar even een snee wittebrood gebracht om uit de vuist te eten. Witbrood is overigens een luxe; de meeste dagen eten we gewoon roggebrood. Maar ja, David werkt er hard voor en verdient zo af en toe wel iets lekkers.

Het weer van 11 oktober 1624:
“Somber weder al den dag.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag