“Het beleg van Breda houdt ons bezig.”

Den Haag, donderdag 10 oktober 1624

Het houdt maar niet op met de verschrikkingen van de pest! Vandaag ontvingen we een verdrietig bericht van broer Hendrik uit Delft. Sara Blommaerts is overleden. Net als haar man en zes kinderen en het zoontje van meester Willem de Voorleser, een collega en vriend van David.

Ook hier in Den Haag worden steeds meer zieken en doden gemeld. De heer Catz, waard in het Keizershof, is vandaag begraven. Er schijnen in zijn huis nog drie doden te staan. Dat vind ik een griezelige gedachte.

Ook het beleg van Breda houdt ons bezig. Het is een langdurig en tactisch spel en momenteel zit er amper schot in de zaak. David vertelde me laatst dat de Spanjaarden de stad volledig hebben omsingeld en hermetisch hebben afgesloten. Zo hopen ze dat er geen voedsel meer binnen de stadspoorten kan komen en de bewoners van de stad langzaam uithongeren. De Spanjaarden willen dat de stad zich zo zal overgeven.

Ondertussen doet het Staatse leger zijn best om de stad te ontzetten, maar dat valt nog niet mee. Maurits en de zijnen zijn met te weinig om een echte aanval op de Spanjaarden te openen, dus proberen ze op hun beurt de Spanjaarden uit te hongeren. Kortom: het kan nog wel even duren daar bij Breda. Ik bid voor een goede afloop.

Davids dagboek

Het weer van 10 oktober 1624:
“Voormiddag steets heerlijck ende helder maer naermiddags sombre weder, doch zonder regen.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag