“Zuivel en graan worden op de markt duur betaald.”

Den Haag, dinsdag 8 oktober 1624

Vandaag was een echte herfstdag. De zomer is lang, droog en warm geweest, en leek een eeuwigheid te duren. Het is een heel vruchtbaar jaar, volgens David. Maar op de markt merk ik daar weinig van: zuivel en graan worden duur betaald. Dus ik moet goed opletten als ik inkopen doe. David vindt al snel dat ik teveel uitgeef, terwijl hij zo hard moet werken voor zijn geld.

Dat is deels waar: hij werkt de laatste dagen erg hard aan zijn kopieerwerk voor de heer Pauw. Maar tegelijkertijd zijn er maar weinig pupillen op zijn schooltje. Het zijn er dagelijks maar tussen de 30 en 40, in plaats van de gebruikelijke 60 tot 80. Met name de rijke ouders houden hun kinderen thuis in verband met de pest. Gelukkig betalen de meeste ouders hem jaargeld, anders zou David door de pest gelijk de helft van zijn inkomen derven.

Het nieuws van de dag: ze zeggen dat admiraal Willekens en zijn mannen alweer uit Brazilië verdreven zijn. We weten nog niet of dat waar is. De tijd zal het leren.

Davids dagboek

Het weer van 8 oktober 1624:
“Al de dag meest veranderlijck zuer ende regen weder, met weijnig sonneschijn, ende stercken wint tegen de nacht.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag