“We hebben vast een beet van onze ham geproefd.”

Den Haag, zaterdag 28 september 1624

Druk, druk, druk! Dat krijg je ervan als je gasten uitnodigt. Ik heb vanochtend alle inkopen voor morgen gedaan. Dat wil zeggen dat ik naar de markt, de groenmarkt én de vleeshal ben geweest. Ik heb bedacht dat ik mijn gast een ham ga voorschotelen. Zo’n ham heeft volgens tante Annetje best veel tijd nodig om gaar te worden, dus ben ik vanmiddag gelijk maar aan de slag gegaan.

Op de markt stuitte ik op de lijkstoet van Mr. Gabry, de schoonvader van schilder en graveur Crispijn van de Queborn. Mijn broer David liep ook mee in de stoet. Het lijk werd van de Kneuterdijk, over de Plaats, door de Hoogstraat, over de Markt gedragen en vervolgens in de Grote kerk begraven. David kwam in de loop van de middag aardig aangeschoten bij deze begrafenis vandaan.

Vanavond hebben we alvast een heerlijke hapje van onze ham geproefd. Ik geloof dat David zelfs een beetje trots op me was…

Kometenbeker
Mes

Het weer van 28 september 1624:
“Helder ende heerlijck weder al de dag.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag