“Gans heeft de neiging om geil te smaken.”

Den Haag, maandag 23 september 1624

Vanmiddag was ik weer even bij tante Annetje voor een praatje. Ze heeft denk ik wel door dat ik me een beetje verveel in Davids afwezigheid, dus ze heeft bedacht dat ze mij in de tussentijd wat beter gaat leren koken. Ik kook zelf pas sinds het overlijden van Davids vrouw Roeltje en hoewel ik mijn best doe, is het allemaal een beetje simpel wat ik klaarmaak. Tante Annetje heeft natuurlijk veel meer ervaring, omdat ze ouder is, maar ook omdat ze in haar logement met regelmaat voor grote gezelschappen maaltijden klaarmaakt.

Vandaag spraken we over het bereiden van gans. Dat is geen alledaags voedsel, maar ik sluit niet uit dat ik het ooit zal klaarmaken als we veel gasten op de portie krijgen. Gans, zo wist tante mij te vertellen, heeft nogal de neiging om geil te smaken. Dan heeft het een heel sterke smaak, een beetje zoals een bok kan stinken. Dit kun je verhelpen door de gans goed te wassen en de vogel dan met een wortel erin gestoken twee uur te koken. Vervolgens braad je de gans aan het spit tot deze gaar is en je zult geen geilheid meer proeven.

Weer wat geleerd!

Keukeninterieur
Recept voor gans

Het weer van 23 september 1624:
“Vuijl, doncker ende regen weder meest al den dag, hebbende voorgaende Nacht naer 12 uijren oock dapper geregent, doch was op dito inden hage droog ende schoon weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag