“De graaf krijgt een bastaard!”

Den Haag, woensdag 18 september 1624

Hete roddels van het Oranjehof! Jaccomijntje kwam hier vanmiddag een nieuwtje vertellen over Frederik Hendrik graaf van Nassau. Deze zoon van Willem van Oranje en broer van onze stadhouder Maurits, de prins van Oranje, schijnt een vrouw bezwangerd te hebben, en zij zal dit jaar nog bevallen van het kind. Ze zeggen dat het gaat om de dochter van de burgemeester van Emmerik, Margaretha Bruyns. De graaf krijgt dus een bastaard! Nu kon je er in het geval van Frederik Hendrik wel een beetje op wachten: de graaf is inmiddels de veertig gepasseerd en nog steeds niet getrouwd. Dat is vragen om problemen. Bovendien geeft zijn broer Maurits niet echt het goede voorbeeld. Die heeft een hele collectie bastaarden verwekt bij een hele collectie vrouwen, en met geen van hen is hij getrouwd. Ik weet dat het niet hoort om te roddelen, maar toch smul ik van dit soort verhalen.

Mijn vriendin Jaccomijntje is zelf ook een bastaard. Haar vader, Lambrecht van Belle, verwekte haar bij Maijcke van Conckelbergh, met wie hij een buitenechtelijke relatie had. Nadat Maijcke was overleden, hebben Lambrecht en tante Annetje Jaccomijntje in hun gezin opgenomen. Toen Jaccomijntje tien jaar oud was, is ook haar vader overleden, maar mocht ze wel bij tante Annetje blijven wonen. Dat is wel bijzonder. David heeft mij deze geschiedenis een keer verteld, want verder wordt dit onderwerp door iedereen vermeden.

Mijn broer Steven kwam vanmiddag ook nog langs. Hij heeft weer eens lang over zichzelf gepraat. Ik vraag me altijd af wat erger is: te veel over anderen of juist te veel over jezelf praten? Het stoort me bij Steven dat hij altijd zo met zichzelf bezig is. Ik snap ook wel dat zijn leven boeiender is dan dat van mij, maar hij zou toch ook wel eens een klein beetje interesse in mij kunnen tonen?

David is nu op zijn comptoir. Hij heeft net de kaarsen aangestoken, dus hij zal daar nog wel even blijven. Ik denk dat ik de kaarsen hier doof en maar eens naar bed ga.

Kaarsensnuiter

Het weer van 18 september 1624:
“Al den dag duijster ende koel weder met regen voor den middagh.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag