“Er is een wonder gebeurd!”

Den Haag, maandag 16 september 1624

Er is een wonder gebeurd! Op het vorstelijke slot Freudenberg in de buurt van Amsberg in de Boven Palts is afgelopen Sint Jansdag, op 24 juni, een appelboom vol met kleine, onrijpe appelen geveld door storm en wind. De boom viel op de grond en zat nog slechts met een vingerbreedte hout aan de stam vast. Verschillende takken werden meteen afgezaagd als brandhout. Desalniettemin is de afgebroken boom nu in september opnieuw gaan bloeien en is hij rijk en zwaar van de bloesem. Het lijkt erop dat de appelboom weer volop vrucht zal dragen!

Eenieder die het ziet, schijnt zich erover te verwonderen. Aanhangers van graaf Frederik van de Palts, de Winterkoning van Bohemen, zijn ervan overtuigd dat het een teken is dat het lot van de Boheemse vorst snel ten goede zal keren. Laten we het hopen.

Het andere nieuws van vandaag is dat in Voorburg een grote brand heeft gewoed waarbij wel tien huizen zijn verwoest. Ook uit Delft kregen we slechte tijdingen: oom Simon van Overschie ligt aan de pest en zijn zoontje is al overleden. Het gaat daar maar door.

David vindt dat ik me niet te veel zorgen moet maken, maar dat zegt hij om zichzelf moed in te praten, denk ik weleens. Hij is zeker zo somber van gemoed als ik. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan onze broer Hendrik; die heeft een veel zonniger karakter.

Het weer van 16 september 1624:
“Heerlijck ende koel weder met sterken wint.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag