“Admiraal l’Hermite heeft een stad veroverd in Peru.”

Den Haag, woensdag 11 september 1624

Oom Adriaan was hier te gast op de portie. Door zijn werk als notaris op het Binnenhof is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Vanavond vertelde hij ons dat een kapitein van de garde van de prins van Oranje is doodgeschoten tijdens een uitval bij Breda. Ook bracht hij de tijding dat Jacques l’Hermite, admiraal van de Nassause vloot, een stad heeft veroverd in Peru. Het zijn spannende tijden.

David hangt altijd bij oom aan zijn lippen. Ik vind al dat nieuws ook wel interessant, maar soms betrap ik mezelf erop dat ik toch liever andere verhalen zou horen. Niet zozeer over oorlogen en veroveringen, maar over gewone mensen en hoe die leven.

Oom is net vertrokken. David en ik gaan zo slapen, maar ik ga eerst nog even bij Roeltje kijken. Soms denk ik dat David werkelijk helemaal niets om zijn kinderen geeft, maar vandaag heeft hij dik een uur met Roeltje gespeeld en zich kostelijk met haar vermaakt.

Davids dagboek

Het weer van 11 september 1624:
“Regende aen den vroegen morgen een vlage ende was duijsterachtig tot 8 uijre, ende voorts al den dag heerlijck weder, doch regende al weder tegen de nacht.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag