“Er is een brief gearriveerd van admiraal Willekens.”

Den Haag, donderdag 5 september 1624

Zuster Eva uit Delft is aangekomen Ze blijft weer een paar dagen bij ons logeren, heel gezellig. Ze heeft deze keer Salomon van twee en baby Sara meegenomen. Hun andere zoontje, kleine David van vier, is bij mijn broer Hendrik achtergebleven. Eva zal de komende dagen haar vrienden en familie in Den Haag bezoeken. Vandaag is zij met David al bij tante Annetje, oom Adriaan van der Cruijsse, ons klein Roeltje bij de min en mijn broer Steven geweest om een praatje te maken. Dus Eva is alweer aardig op de hoogte.

In de tussentijd arriveerde er ook een brief van admiraal Willekens, gekopieerd door onze neef Jacob Jansz Lantsman. Jacob is getrouwd met een dochter van de admiraal en is als equipagemeester van de Generaliteit verantwoordelijk voor alle scheepsuitrustingen. In de brief stond dus nog meer nieuws uit West-Indië. Toch vond ik de brief van Seger van gisteravond interessanter om te lezen. Uit zijn verhalen krijg je tenminste een indruk hoe het is om aan boord van zo’n groot schip te leven. Wat ze te eten krijgen en hoe ze hun tijd verdrijven gedurende die vele maanden op zee.

De brief van de admiraal is veel saaier. Maar nieuws is nieuws en zeker als het uit de eerste hand komt. David is de brief van de admiraal dus gelijk gaan voorlezen bij tante Annetje, oom Palesteijn, compeer meester Miller en broer Steven.

Vanavond waren we met zuster Eva en broer Steven te gast bij Breckerveld. Jenneke maakte goede sier met haar maaltijd. Na het eten zongen we Psalm 23 en 9. Daarna heeft David nog een deuntje of twee gespeeld op zijn fluit. Kortom: een gezellige avond. Het is nu elf uur, dus de hoogste tijd om te gaan slapen.

Het weer van 5 september 1624:
“Weder als voor.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag