“Prins Maurits wil Breda ontzetten.”

Den Haag, woensdag 4 september 1624

Prins Maurits is vanochtend vroeg te velde getrokken. We hadden niet verwacht dat dat dit najaar nog stond te gebeuren. We wisten wel dat de Spaanse troepen onder leiding van Ambrogio Spinola eind juli al aan de grens tussen de Spaanse en Staatse Nederlanden gesignaleerd waren, maar het was lange tijd niet helder wat ze precies van plan waren. Nu weten we het wel: ze hebben Breda belegerd. Aan prins Maurits en zijn troepen de taak om deze Oranjestad te ontzetten. Ik hoop maar dat het hem lukt.

Jaccomijntje kwam vanmiddag langs om te vertellen dat tante Annetje een brief heeft ontvangen van haar zoon, Seger. Hij verblijft als matroos in West-Indië. We zijn natuurlijk erg benieuwd wat hij allemaal te melden heeft, dus we gaan vanavond meteen naar tante om de brief te lezen.

Davids dagboek

Het weer van 4 september 1624:
“Heerlijck schoon ende getempert weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag