“We hebben het stadhuis gezien.”

Amsterdam, woensdag 28 augustus 1624

Ook vandaag heeft cousijn Pieter ons weer rondgeleid. Hij heeft ons onder andere het stadhuis en de Beurs van Hendrick de Keyser laten zien. Op het IJ zagen wel honderden schepen en wel duizenden masten. Misschien overdrijf ik, maar het was in ieder geval een indrukwekkend gezicht.

Ook kwamen we langs het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht. Cousijn vertelde ons dat dit huis zo wordt genoemd omdat daar op een donkere nacht zes rovers binnenslopen, die een voor een door de dappere keukenmeid zijn onthoofd.

Op de Noordermarkt heb ik wat lekkers ingeslagen voor Adriaan en Sara. We hebben daarna met cousijn Pieter ook de Noorderkerk bezocht. Die is net klaar en heel mooi geworden. Zij zijn hier ook nog bezig met de bouw van een Westerkerk, maar volgens cousijn gaat het nog wel even duren voordat die klaar is.

Een jongeman kwam zojuist aan de deur om cousijn Pieter het laatste nieuws te vertellen: het garnizoen van Breda is vandaag uitgevallen en heeft 400 Spaanse manschappen verslagen. Maar de druk van de vijand blijft groot. Maria liet merken zich zorgen te maken over de oorlog, maar volgens cousijn is dat nergens voor nodig. Volgens hem gaat de stad Breda echt niet voor de Republiek verloren.

Het weer van 28 augustus 1624:
“Des morgens wat regens ende voorts al den dag goet weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag