“Ik ben onder de indruk van de grachtengordel.”

Amsterdam, dinsdag 27 augustus 1624

Vanochtend waren Jaccomijntje en ik vroeg opgestaan om zo snel mogelijk de stad in te gaan, maar helaas moesten we wachten tot cousijn Pieter zover was dat hij ons kon begeleiden. Hij wil ons jonge maagden onder geen beding alleen de stad in laten gaan, dus konden we pas weg nadat hij klaar was met het afhandelen van zijn zaken.

Ondertussen serveerde de dienstmeid ons een lekker ontbijt en hebben we Maria geholpen met het verzorgen van haar tweeling.

Cousijn Pieter heeft ons vervolgens rondgeleid. Alles was even mooi, maar het meest onder de indruk ben ik van de grachtengordel en dan vooral van het Huis Bartolotti aan de Herengracht. Dat is gebouwd door een rijke heer met de naam Willem van de Heuvel tot Beichlingen, maar omdat hij die naam niet chic genoeg vindt, laat hij zich nu Guillermo Bartolotti noemen, naar zijn Italiaanse oom van wie hij zo veel geld heeft geërfd dat hij zich een grachtenhuis veroorloven. Je zal er maar in wonen!

Voor vanavond hadden Maria en cousijn verschillende vrienden en bekenden op de portie uitgenodigd om ons wat te vermaken. Het was een leuk gezelschapje en we werden erg verwend.

Jaccomijntje wil gaan slapen, dus ik stop maar snel met schrijven.

Het weer van 27 augustus 1624:
“Schoon ende helder somer-weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag