“Steven is terug van zijn dienstreis.”

Den Haag, vrijdag 23 augustus 1624

Zo verschrikkelijk als het weer vannacht spookte, zo mooi is het vandaag. Het is een heerlijk zonnige dag. Ik knap er zelfs een beetje van op…

Broeder Hendrik kwam langs uit Delft. Hij las een brief voor die hij ooit aan ons had geschreven, maar nooit had verstuurd. De brief was op rijm: we moesten er allemaal erg om lachen. Maar ons lachen hield weldra op, want daarna vertelde hij dat de pest in Delft hoe langer hoe meer de overhand neemt. Heel zorgelijk. David heeft Hendrik vanmiddag naar de schuit op het Spui begeleid. Ik hoop maar dat we onze oudste broer weer in goede gezondheid zullen terugzien.

Vanavond waren de kinderen en ik bij tante Annetje. Haar zoon Jacob is inmiddels van de koorts genezen, dus dat is een zorg minder. Wel troffen we David daar in slechte toestand aan. Hij is tijdens een wandeling getroffen door zo’n verschrikkelijke pijn in zijn hart dat hij voetje voor voetje naar tante is geschuifeld om daar tot rust te komen. Na het eten ging hij evenwel weer vrolijk een rondje wandelen, dus volgens mij was zijn hartzeer met name het gevolg van onrust over zijn nieuwe liefde. Ik ben benieuwd of zijn gevoelens door juffer C.R. beantwoord worden.

Broer Steven kwam vanavond weer terug van een dienstreis. Dit keer heeft hij met zijn meester Riccen Gouda, Gorcum en Schoonhoven aangedaan. Hij treft het maar met zijn werk als klerk.

Zojuist kreeg ik zelf goed nieuws! David kwam me net plechtig mededelen dat hij na rijp beraad en goed overleg met tante Annetje besloten heeft dat ik samen met Jaccomijntje een paar dagen op speelreisje mag naar Amsterdam. Ik stond helemaal te stamelen.

Amsterdam! Het wordt een lange reis, maar ik verheug me er zo op! Ik ga morgen gelijk mijn bagage in orde maken.

Dienstreis

Het weer van 23 augustus 1624:
“Heerlijck ende heet weder ende des avonts alhier helderen Maneschijn tot midnacht toe.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag