“Ik ben een ommetje gaan maken.”

Den Haag, donderdag 15 augustus 1624

Vanmiddag kwam Pieter Hacket, deurwaarder van de Rekenkamer, een praatje maken met mijn broer. David was thuis, want hij had zijn pupillen vandaag een speeldag gegeven. De twee heren stonden in de keuken zodanig in de weg dat ik met de kinderen maar een ommetje ben gaan maken: via het Kloosterpaadje, langs Prins Hendriks tuin, naar het Westeinde.

Daar trof ik oom en tante van Palesteijn voor hun huis, dus hebben we even gezellig staan kletsen Totdat Adriaan en Sara begonnen te jengelen. Toen ben ik maar snel verder gelopen, want ik wil niet dat oom en tante de indruk krijgen dat ik de kinderen niet in de hand heb.

Vanavond werden we bij tante Annetje op de portie genodigd. Zij had een snee zalm voor ons klaargemaakt, dat kan ze goed. En het was ook heel genoeglijk! Tante is natuurlijk altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Zo vertelde ze onder andere over commies Boudijns: die schijnt zo’n zooitje van zijn dienstbetrekking te hebben gemaakt dat hij grote kans maakt deze kwijt te raken.

Na de maaltijd ben ik met Adriaan en Sara naar huis gegaan om ze naar bed te brengen. David heeft vast nog een geheimzinnig wandelingetje gemaakt. Hij kwam net pas thuis. Hij is er maar druk mee.

Davids dagboek

Het weer van 15 augustus 1624:
“Schoon ende getempert koel wederken.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag