“Roeltje kan nu zonder de voeding van de min.”

Den Haag, maandag 12 augustus 1624

Vandaag hadden we bijzonder bezoek: de min was met ons kleine Roeltje te gast op het middagmaal. De kleine groeit gestaag en het is een leuk en vrolijk meisje aan het worden. Adriaan en Sara zijn ook dol op hun zusje, hoewel Adriaan steeds net iets te wild met haar doet. Mijn nichtje Roeltje is nu bijna negen maanden, en daarmee heeft zij de eerste en spannendste maanden van haar nieuwe mensenleven goed doorstaan. Vanaf nu zou ze zonder de voeding van de min kunnen, dus het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat ze in ons huisgezin wordt opgenomen.

Het blijft verdrietig dat kleine Roeltje geen moeder heeft om voor haar te zorgen. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor Adriaan en Sara. En voor Abraham en mijzelf. Maar ik heb mijn moeder in ieder geval nog gekend.

Daniel de Kempenaar, een kennis van David, kwam vanochtend langs om afscheid te nemen. Hij vertrekt morgen naar Antwerpen en reist van daar naar Parijs, maar volgens David is de kans dat hij binnenkort naar het Paradijs vertrekt groter, want het gaat niet zo goed met Daniels gezondheid.

Tante Liesbeth kwam vanmiddag David uitnodigen voor de avondportie. Het is jammer dat de uitnodiging niet voor mij gold, want de etentjes van de familie Van der Cruijsse zijn altijd een belevenis, al is het maar vanwege de twee uitbundige zusters van tante Liesbeth, Hester en Sara van Limburg.

Eerder kwam Anneke, de meid van tante Catharina van Palesteijn, hier al langs. Ze bracht David een pint anijswater, maar volgens mij was dat een smoes. Ik vermoed dat David Anneke op de hoogte houdt van zijn amoureuze plannen. Hij gaf haar zelfs een van zijn gedrukte gebeden cadeau, en dat doet David nooit zomaar. Anneke maakt dus op een of andere manier onderdeel uit van het complot om die geheimzinnige juffer het hof te maken, maar hoe het precies zit weet ik nog niet.

Het weer van 12 augustus 1624:
“Schoon weder, doch zonder geduerigen Sonneschijn, dreijgende voormiddags wat te regenen, daer viel oock nat doch niet zonderlings, ende ging over.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag