“Bartholomeus was dronken geworden bij de Doelen.”

Den Haag, maandag 29 juli 1624

Tante Annetje heeft het zwaar te stellen met haar kroost. Laatst had haar zoon Hendrik zich op het Voorhout opgedrongen aan een aantal juffers en deze keer was het Bartholomeus die zich heeft misdragen. Ik was vanochtend even bij Jaccomijntje voor een praatje en het viel me al op dat tante heel humeurig was. Wat blijkt: haar zoon Bartholomeus was vannacht zo dronken geworden bij de Doelen dat hij bij thuiskomst zijn hele bed onderspuugde. Ik kan me tantes boosheid wel voorstellen.

Vanmiddag heeft David turf aangekocht bij de turfboer: 4 wagens voor 6 1/2 stuiver per ton. Dus we kunnen weer een paar maanden vooruit.

Verder is mijn broer David vanavond, zoals dat hoort bij goede buren, getuige geweest van het overlijden van Anneke, de vrouw van meester Beerend Zwidde, onze kleermaker. David was om 8 uur al langs geweest om haar te troosten en een laatste gebed met haar te doen. Toen hij wegging was ze nog bij kennis, maar toen hij om half elf vanavond nogmaals langsging zag hij onze buurvrouw een laatste snik geven en inslapen. David heeft mij niet verteld waaraan ze is overleden; ik hoop maar niet dat het de pest was, maar ik heb het nog niet durven vragen.

Het weer van 29 juli 1624:
“Heet ende zoel somer of honts-dags weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag