“We zijn via het Westeinde naar de Engelenburg gelopen.”

Den Haag, donderdag 25 juli 1624

Het is echt bloedverziekend heet deze dagen. Mijn broer David noemt het ook wel ‘bang weer’, omdat men denkt dat met deze hitte de pest zich nog sneller verspreidt dan normaal.

Om het leven dragelijk te maken heb ik vandaag met Adriaan en Sara verkoeling gezocht onder onze poort. Aan het eind van de middag zijn we met tante Annetje, compeer meester Miller, oom en tante Van Palesteijn en hun meid Anneke via het Westeinde naar de Engelenburg gelopen om daar tussen de bomen wat de koelte te vinden. De Engelenburg is de woning van jonkheer Verduijn. Het is een soort boerderij, maar dan deftiger. We hebben er heerlijk bier gedronken en hadden met z’n allen veel plezier. Dat was maar goed ook: we zijn allemaal een beetje angstig.

Het weer van 25 juli 1624:
“Eene ongetemperden heeten ende bangen dag weders.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag