“De garde van prins Maurits is ten velde getrokken.”

Den Haag, zondag 21 juli 1624

Vanochtend zijn broer Hendrik, zuster Eva en hun zoontje David uit Delft hier aangekomen. We hebben snel met elkaar de middagportie genuttigd. Daarna ben ik met David en Eva naar de Grote Kerk gegaan voor het huwelijk van Sara van Limburg en Abraham Borremans. Hendrik bleef achter om een oogje in het zeil te houden bij de kinderen, maar ik vermoed dat hij met name op Davids comptoir heeft zitten lezen. Leer mij mijn broers kennen!

Na de preek werd het huwelijk door de dominee voltrokken. Sara zag er beeldig uit. Abraham stond er een beetje knorrig bij; hij is waarschijnlijk nog steeds niet helemaal overtuigd dat Sara definitief voor hem gekozen heeft. Zou hij bang zijn dat ze stiekem nog steeds ook met Caspar de Toortsenmaker vrijt? Als ik Sara was zou ik het wel weten: Abraham is zijdelakenkoper en daarmee een betere partij dan Caspar. Aan de andere kant: Caspar is een stuk knapper dan Abraham. Maar goed, wat zit ik nou te brabbelen: ik ben zelf een verweesde maagd die nog maar moet zien of ze ooit aan een man zal komen…

Het laatste nieuws: de garde van zijn excellentie prins Maurits van Nassau is vandaag ten velde getrokken. De prins zelf zal eerdaags volgen.

Het weer van 21 juli 1624:
“Schoon ende helder weder ende zeer getempert.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag