“Vanavond is het laatste feestmaal ter voorbereiding van het huwelijk.”

Den Haag, zaterdag 20 juli 1624

Ik ben helemaal schor. Gisteravond na het eten hebben we psalm 51, 18, 19 en 23 gezongen, maar dat was blijkbaar iets te veel van het goede. Tenminste, ik hoop maar dat dat het is, want we horen steeds meer verhalen over de pest. Tante Spils is opgenomen in het Pesthuis aan het Slijkeinde. De ziekte houdt David ook erg bezig. Hij heeft vanmiddag wel een half uur lang zitten lezen in een boek dat Voorbereijdinge totter doot heet. Volgens hem is het een troostrijk boek, maar ik vind het maar een sombere bezigheid. Wij zijn toch allemaal nog gezond?!

Ik heb net de kinderen op bed gelegd en zit nu nog wat te schrijven. David is weer naar buiten voor een wandelingetje. Ik vermoed dat hij van de gelegenheid gebruik maakt om langs de juffer te lopen die hij in zijn dagboek met sterretjes aanduidt. Al zei hij dat hij bij oom Adriaan en tante Liesbeth op het Voorhout langs wil om te kijken hoe het gaat met het bruidspaar, Sara van Limburg – de zuster van tante Liesbeth – en Abraham Borremans, de zijdelakenkoper. Vanavond vond namelijk de laatste feestmaaltijd ter voorbereiding van hun huwelijk plaats, dit keer met verschillende gasten van buiten de stad. Morgen wordt het huwelijk dan eindelijk in de kerk voltrokken. We gaan er met zuster Eva naar toe.

Het weer van 20 juli 1624:
“Weder als boven, fris ende helder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag