“Volgens mij houdt de pest David ook bezig.”

Den Haag, dinsdag 16 juli 1624

Het leek een vredige dag te worden. David was met zijn inventaris bezig, Abraham ging op pad naar Delft om broer Hendrik een brief te brengen en bagage op te halen en ik heb met de kinderen inkopen gedaan op de markt.

Maar tegen de avond hoorden we dat de dochter van tante Stevens van de Venestraat is overleden aan de pest. Zij is hier in Den Haag het eerste pestslachtoffer sinds een paar weken. Haar meid was een tijdje geleden ook ineens dood, maar toen hadden we nog geen vermoeden dat het om die nare kwaal ging. Die pest is zo’n rotziekte. Ik houd mijn hart vast.

David is net thuis van zijn avondwandeling. Volgens mij houdt de pest hem ook bezig. We gaan maar eens vroeg naar bed. Ik hoop maar dat ik er niet van wakker lig.

Het weer van 16 juli 1624:
“Schoon, fris, koel ende getempert weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag