“Boontje komt om zijn loontje.”

Den Haag, maandag 15 juli 1624

Nou, na vannacht heb ik het gelijk weer met mijn broer David gehad. Hij kwam na middernacht thuis van een maaltijd bij cousijn Van Overschie. Die had blijkbaar goede sier gemaakt met vele soorten drank. David had het erover dat hij rode wijn, jeneverwater en bier had gedronken. Met name dat jeneverwater ‘accordeerde slecht’, zoals hij het zelf verwoordde. Hij was de hele nacht ziek en heeft alles uitgebraakt.. En wie mocht dit alles opruimen?!

Maar boontje komt om zijn loontje: David heeft de hele dag ziek op bed gelegen. Hij heeft nog zeker twee keer met groot geweld moeten braken en ook verder functioneerde zijn lichaam niet helemaal zoals het hoort, zal ik maar zeggen…

En laatst nog las mijn broer ons een stuk voor van ene auteur Pierre Messie die beweert dat het gezond is om je soms met drank te overladen, maar ik vermoed dat mijn broer deze gezondheidstip in het vervolg links laat liggen.

Vanavond ging het overigens wel weer met David. Ik heb een snoek in het zuur met gedopte peultjes voor hem en Breckerveld klaargemaakt. Jenneke was ook van harte welkom geweest op de portie, maar zij is thuis gebleven. Ze had dingen te doen, maar kwam haar man na het eten wel ophalen. Het blijft een vreemde, die Jenneke: het is toch fijn om ergens te worden uitgenodigd?

Voetbeker
Kamerpot

Het weer van 15 juli 1624:
“Al den dag regenachtig ende tot den avont toe droevig weder, sonder sonneschijn.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag