“David heeft het hele huis overhoop gehaald.”

Den Haag, vrijdag 12 juli 1624

Vandaag was David ineens weer de hele dag thuis. Hij is begonnen aan een inventaris van alle meubelen, middelen, goed, kleding, boeken en juwelen ten tijde van het overlijden van zijn vrouw Roeltje. Die boedelinventaris is volgens David nodig om het erfdeel van de kinderen te kunnen bepalen. Hij heeft zo’n beetje het hele huis overhoop gehaald, maar ik heb mijn mond weten te houden.

Omdat ik helemaal kriegelig werd van de puinhoop, ben ik naar Jaccomijntje gelopen voor een praatje. Natuurlijk kon ik mijn mond niet houden en ik heb er uitvoerig zitten klagen over de situatie thuis. Jaccomijntje beloofde me dat ze later op de dag David erover zou aanspreken. Dat heeft ze gedaan, maar ik betwijfel of dat de situatie veel zal verbeteren. Zo heeft David zich vanavond na het eten anderhalf uur lang in zijn comptoir opgesloten om viool te spelen. Niet erg gezellig dus. En ook niet om aan te horen, trouwens!

Het weer van 12 juli 1624:
“Soel weder al de dag.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag