“David bezoekt het kind alleen wanneer de min betaald moet worden.”

Den Haag, zondag 7 juli 1624

David is voor het eerst in drie weken weer eens bij de min geweest om zijn kleine Roeltje te bezoeken. Je zou denken dat hij wat meer interesse zou tonen in zijn eigen vlees en bloed, maar blijkbaar geldt voor hem geen bericht, goed bericht en voelt hij alleen de behoefte om langs te gaan wanneer de min betaald moet worden.

Ik bezocht intussen met de kinderen de zondagse preek. Daarna heb ik ze gauw naar tante Annetje gebracht om zelf samen met Jaccomijntje een ommetje te kunnen maken. Na afloop heb ik de kinderen weer opgehaald en ben thuis met hen gaan eten.

David is net thuis en vertelde me zo’n gek verhaal! Hij was vanavond op de portie bij tante Annetje. Na de maaltijd maakten ze samen een wandelingetje en toen kwamen ze op het Voorhout haar zoon Hendrik van Belle tegen die bezig was zich nogal opzichtig en brutaal op te dringen bij twee juffers. Hij riep dat hij met hen naar het bos wilde en vroeg of hij hun kersen mocht kopen. De juffers gaven geen gehoor en liepen standvastig door naar de Vijverberg, maar tante Annetje schaamde zich, volgens David, rot voor haar zoon. Door dit soort enge mannen mogen kuise meisjes zoals ik dus niet alleen over straat, in ieder geval niet in het donker.

Het nieuws van vandaag: Adriaan Meganck, gouverneur van Geertruidenberg, is vanmiddag met veel pompe en in aanwezigheid van alle hoge heren, onder wie prins Maurits, begraven.

Het weer van 7 juli 1624:
“Noch al fris ende getempert weder, doch den heelen naermiddag zonder sonneschijn.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag