“Vandaag was ik druk met het schuren van de potten en pannen.”

Den Haag, maandag 1 juli 1624

Ik ben de hele dag een beetje brak geweest van het vrolijke diner van gisteren. David trouwens ook: vanavond heb ik alleen met de kinderen gegeten omdat mijn broer geen trek had vanwege een ‘zwakke maag’. Hij heeft me vanmiddag zelfs bij onze buurman, apotheker Van Wou, triakel laten halen: een middeltje waarin zoveel kruiden verwerkt zitten dat het tegen alles schijnt te helpen, van maagklachten tot de pest. Het kostte anderhalve stuiver. Nu maar hopen dat David er snel van opknapt.

Ik ben lang bezig geweest met het opruimen van de tafel en het schuren van de potten en pannen. Maar goed, het diner was het waard. Sara heeft onderwijl de potjes en pannetjes van haar poppengoed geboend, heel gezellig.

Inmiddels is de boel weer aan kant en zit ik hier aan de keukentafel te schrijven. David is op zijn comptoir. Ik hoorde hem net viool spelen en nu zingt hij een Onze Vader. Straks gaat hij nog even bij tante Annetje langs, kondigde hij aan. Ik denk niet dat ik opblijf tot hij terugkomt. Het is mooi geweest voor vandaag.

Steelpan

Het weer van 1 juli 1624:
“Schoon, stil en heerlijck getempert Somerweder, met blijden sonneschijn.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag