“Spektakel op het Toernooiveld!”

Den Haag, dinsdag 11 juni 1624

Zo, cousijn Mannes is eindelijk vertrokken. Of hij het legerapothekerschap verworven heeft, is nog niet duidelijk, maar hij zal de uitslag thuis in Arnhem afwachten. Gelukkig. Ik was zijn aanwezigheid wel een beetje zat. Ter afscheid heb ik hem een mooi noenmaal geserveerd en daarna is hij Den Haag rondgelopen om alle familie en vrienden gedag te zeggen. David heeft hem vanmiddag naar de Delftse schuit gebracht.

Jan Mannes is niet de enige die de stad verlaat. Vandaag werd op het toernooiveld bij het Voorhout ringgestoken ter gelegenheid van het afscheid van de ambassadeur van Venetië. Het was een heel spektakel. Er namen zestien mannen aan deel onder wie prinsen, jonkers, heren en edelen. Ze begonnen om half vijf op het toernooiveld en gingen tot 8 uur vanavond door. Het was voor Jaccomijntje en mij een heel gedoe om door de mensenmassa het huis van cousijn Clemens te bereiken, maar het was zeker de moeite waard. We hingen op de eerste verdieping uit het raam en hadden geweldig zicht op de sterke en stoere jonge mannen en hun paarden. En op de prinsessen en op jonkvrouwen die toekeken vanaf de tribunes natuurlijk.

Het weer van 11 juni 1624:
“Heerlijck lieffelijck ende getempert schoon weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag