“Beter schotelmoes met liefde, dan een vet kalf met nijd.”

Den Haag, zondag 2 juni 1624

Het was zomaar een heel gezellige dag vandaag. Dat kwam doordat broer Hendrik uit Delft hier onverwacht te gast was. Daar knappen David en ik altijd van op. Tussen de middag hebben we gedrieën gegeten, want de kinderen waren bij tante Annetje en Jaccomijntje.

Ons middagmaal stelde niet zoveel voor, gewoon karnemelk met worst, maar we kregen er wel de slappe lach over. Hendrik begon namelijk, refererend aan de Spreuken van Salomon, aan een verhandeling over het feit dat een schotelmoes die met liefde en vrede is bereid beter is dan een vet kalf met haat en nijd. Waarop David hem vroeg hoe men in het Frans een schotelmoes noemt. Hendrik moest ons de vertaling schuldig blijven en keek vervolgens zo verward, dat we alle drie in lachen uitbarstten en het ons niet meer lukte om zonder te morsen onze melk naar binnen te lepelen.

Die slappe lach was wel even goed, want ondertussen maak ik me ernstige zorgen. Over de pest natuurlijk, maar ook over Abraham. Ik hoop maar dat hij gauw bij zinnen komt.

Lepel

Het weer van 2 juni 1624:
“Schoon ende droog weder met sterken wint.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag