“Deze week is het kermis in Scheveningen.”

Den Haag, maandag 27 mei 1624

Zo, dat was ongemakkelijk opstaan vanochtend. Toen wij nog in bed lagen, kwamen mr. Ruysschenburg en zijn neef David de Moor uit Amsterdam langs voor een praatje. Terwijl wij ons aankleedden, hadden zij het met David al over religie, letteren en de kunsten. Het viel mij nogal zwaar op de nuchtere maag.

Deze week is het kermis in Scheveningen. De bezoekers daar moeten een goede dag hebben gehad: zijne excellentie stadhouder Maurits, de Winterkoning en Winterkoningin, graaf Frederik Hendrik en hertog Christiaan waren er op bezoek. Ze schijnen volgens David volop briefjes te hebben getrokken in de loterij. Tegen de avond hadden de kermisgangers wel pech: rond een uur of zes viel er een verschrikkelijke regenbui met donder en bliksem.

Het weer van 27 mei 1624:
“Getempert weder als boven doch wat zoelder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag