“David loopt te pas en te onpas over het Noordeinde.”

Den Haag, zaterdag 25 mei 1624

Mijn broertje Abraham is terug in Den Haag! We hoorden via via dat hij bij oom Adriaan op het Voorhout zat, omdat hij niet naar huis durft. David ging hem daar vanavond ophalen, maar toen Abraham Davids stem in het voorhuis hoorde sprong hij door het keukenraam naar buiten en ging er als een haas vandoor. Ik begrijp wel dat hij Davids toorn vreest, maar ik hoop toch echt dat hij nu snel naar huis komt. Alle ellende en zorg heeft nu lang genoeg geduurd en het zou fijn zijn als Abraham gewoon weer onderdeel kan uitmaken van ons huisgezin.

Het is zo heet dat David zijn leerlingen deze week ‘s middags steeds vrijaf heeft gegeven, want het is niet te doen in dat schoollokaal van hem. Mijn broer lijkt zelf ook zelf belang te hebben bij die vrije middagen. Volgens mij is hij gecharmeerd van een of andere dame, want hij is te pas en te onpas loopjes aan het maken over het Noordeinde. Soms wel een paar keer per dag! Ik ben ontzettend nieuwsgierig wat er gaande is, maar hij vertelt mij helemaal niets. Binnenkort toch maar weer eens stiekem in zijn dagboek neuzen.

Haags nieuws:
Op het huis van Catz is vanmiddag een Franse kamerheer neergeschoten door een Italiaan die hier met het Venetiaanse gezantschap verblijft. Mr. Ruysschenburg, Davids oude metgezel en vriend, heeft het doorschoten lichaam daar met eigen ogen gezien.

Het weer van 25 mei 1624:
“Weder zo heet als in de honts-dagen, begon des naermiddags (met eenen donckeren locht) oock al te donderern, doch ging over ende de dag voleynde heerlijck.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag