“Zij hebben cousijn naar de schuit gebracht.”

Den Haag, donderdag 9 mei 1624

Ik ben helemaal opgelucht: cousijn Jan Mannes is eindelijk naar huis vertrokken. Hij had genoeg kermisfestiviteiten bijgewoond, zei hij. Dat leek me al zo. Oom Adriaan en broer Steven waren hier op het ontbijt te gast om afscheid van hem te nemen. Daarna hebben ze cousijn naar de Delftse schuit gebracht. Van daar zal hij via Rotterdam naar Rhenen reizen.

Vanwege het mooie weer is de kermis nog steeds zo drukbezocht als op de eerste dag. Toch komen Davids pupillen zo langzamerhand weer naar school. David heeft dus vandaag weer school gehad, is vanmiddag naar een begrafenis geweest, heeft Breckerveld en zijn bruid bezocht en kwam net terug van tante Annetje. Soms zou ik willen dat ik zoveel buiten de deur te doen had, maar helaas moet ik de meeste van mijn taken binnenshuis uit voeren.

Overigens hoef ik momenteel niet jaloers te zijn op David. Hij heeft tot zijn verdriet weer eens last van ‘de spenen’, ofwel aambeien, en heeft veel pijn, dus ik heb met hem te doen. Zijn plan is om een dag of drie goed dieet te houden en een purgatiemiddel te nemen. Laten we hopen dat het helpt.

Het weer van 9 mei 1624:
“Eenen overschoonen lieven ende heeten dag weders met eenen lief zuyt-oost windeken.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag