“Allemaal weer drukte om niks.”

Den Haag, woensdag 10 april 1624

Ben ik me vanmiddag even rot geschrokken! Ik was net terug van de markt en liep een beetje in huis te rommelen, toen er ineens keihard op de deur werd gebonkt. Het was een bode van het stadhuis die een bericht voor David kwam brengen. Mijn broer moet zich toch weer melden bij de burgemeesters op het stadhuis in verband met het schutterij-verhaal. Daar lijkt hij dus toch nog niet helemaal vanaf te zijn.

David was niet thuis, en ik raakte een beetje in paniek. Gelukkig kwam tante Liesbeth – die naar de vismarkt was geweest – net langs voor een praatje. Zij is voor mij naar David op zoek gegaan en heeft hem tussen de middag op een portie van lekkere ham, snoek en een goede kom wijn gehouden om hem ondertussen het nare nieuws te vertellen. David was erg ontdaan van het bericht. De rest van de middag is hij op zoek gegaan naar excuses om de bode te kunnen ontlopen: met oom Adriaan is hij mee naar diens kantoor aan het hof gewandeld, hij is bij tante Annetje langs geweest voor een praatje, en vervolgens bij cousijn Van Overschie, oom Van Palesteijn en Breckerveld. En ik thuis maar op hem wachten en hopen dat de bode niet opnieuw langs zou komen.

David kwam uiteindelijk helemaal doorweekt van de regen en vies van de modder thuis. Hij heeft zich vervolgens toch maar even bij burgemeester Quartelaer gemeld. Daar kreeg hij te horen dat hij helemaal niet op het stadhuis hoefde te komen. Alweer drukte om niks dus.

Het weer van 10 april 1624:
“Hadde des nachts dapper gesneeut, sneeude ende regende voorts al de dag over tot in de nachteweg; zoo doet het schandelijck vuyl ende beslijckt weder was.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag