“Het lijkt mij ijdeltuiterij, zo’n nieuwe hoed.”

Den Haag, zaterdag 6 april 1624

David heeft het voor elkaar. Het was hier vandaag een komen en gaan van mensen die benieuwd waren hoe zijn schutterij-avontuur verliep. Augustijn (de knecht van de baljuw), broer Steven, Jaccomijntje, tante Annetje, Breckerveld en nog vele anderen kwamen aan onze deur. Uiteindelijk kwam oom Pieter van Palesteijn langs met het verlossende bericht: hij had met de burgemeesters gesproken en bewerkstelligd dat David dit jaar nog niet tot de schutterij hoeft toe te treden.

David was zo verguld dat hij gelijk bij Cornelis Oliviers een nieuwe hoed is gaan kopen. Toen ik hem bij thuiskomst zei dat me dat een beetje ijdeltuiterij leek, zeker omdat hij niet zo lang geleden al een nieuwe hoed had gekocht, werd hij boos. Die eerdere hoed beviel hem niet en die gaat hij nu op werkdagen verslijten, zei hij. De nieuwste hoed bewaart hij voor speciale gelegenheden. Nou, wie het breed heeft laat het breed hangen. Ik zou zelf ook wel eens iets nieuws willen voor het nieuwe seizoen.

Het weer van 6 april 1624:
“Schoon weder met geduerigen sonneschijn, maer bits koud, hebbende des voorigen nachts al wat gevrosen, sneeude op de naermiddag al een weynig.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag