“Abraham is heel boos.”

Den Haag, zondag 17 maart 1624

Vanochtend, nog voor we naar de kerk gingen, schreef David een brief aan broer Hendrik in Delft. Abraham moest de brief naar Delft brengen. Dat waren twee vliegen in een klap, want zo kon Abraham gelijk afscheid nemen van onze vrienden en familie daar.

Inmiddels weet Abraham zelf ook dat hij binnenkort naar Arnhem vertrekt om daar in de leer te gaan. Ik was er niet bij toen David hem het nieuws vertelde, maar ik merkte na hun gesprek wel dat Abraham heel boos was. Maar wat er precies in zijn hoofd omgaat is me niet duidelijk. Dat weet je bij hem nooit.

Abraham kwam vanmiddag vroeg alweer terug met antwoord, en onze broer Hendrik was als verrassing met hem meegereisd. David en Hendrik zijn vanavond bij Breckerveld op de portie gegaan, wederom in gezelschap van Jenneke en haar broer. Hendrik blijft hier slapen, want zo laat op de avond kan hij niet meer terug naar Delft.

Nou zeg. Het is inmiddels diep in de nacht en ze liggen nog steeds allerlei gesprekken te voeren over hun wederzijdse toestand. Daarmee mij en de kleintjes ook wakker houdend. Ik ben dus maar weer bij kaarslicht aan de keukentafel gaan zitten. Het is hier wel een beetje koud nu de haard gedoofd is.

"Het is ijskoud in #DenHaag1624. Gelukkig warmt Jenneke mijn hart…."

Het weer van 17 maart 1624:
“Hadde des voorigen nachts wel dapper gevrosen, was zuer ende kout weder, sneeuwende wel dapper soo voor over als naer den middag.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag