“Ik moet een lekker maaltje bedenken.”

Den Haag, woensdag 13 maart 1624

Hm, David is vanavond op de portie bij tante Annetje, in gezelschap van de Heren Abbesteeg en Antwerpen uit Gouda, maar voor vertrek liet hij me weten dat hij gasten heeft uitgenodigd voor het noenmaal van morgen. Hij verwacht Breckerveld, Jenneke en broer Hendrik uit Delft. En aan mij dus het verzoek om een lekker maaltje op tafel te zetten.

Ik heb er net even over na moeten denken en…. het wordt een lekkere vogel met dikke erwten. Dus morgenochtend eerst maar eens naar de markt om inkopen te doen.

Hierbij een recept om eend klaar te maken:

“Neemt een Endtvogel laet met Sout gaar koken, neemt dan van ’t selve sop, doet’er Boter, Peper en Ajuyn in schijven gesneden en wat gekorven Vleeskruydt, laet samen zieden tot het Kruyt en Ajuyn genoegh is, dan den vogel daer in gedaen met Azijn en Suycker, laet’et stoven tot gaer en bekwaem is.”

Recept

"Morgen voor het noenmaal uitgenodigd door de Beckjes. Jenneke komt ook. #zinin #DenHaag1624"

Het weer van 13 maart 1624:
“Weder als boven, doch hadde des nachts wederom al wat gevrosen, zoo dat het ys vast over al int water bleef, konnende qualijck aent smelten commen, voormiddags scheen de sonne genoechlyck, maer was naermiddags sombre ende droevig weder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag