“Breckervelds oude vrijster verblijft in Den Haag.”

Den Haag, maandag 11 maart 1624

Eindelijk een dag met aangenaam weer. Vanochtend ben ik eerst naar de Groenmarkt gelopen om wat groenten in te slaan. Daarna heb ik een heel stuk door de stad gewandeld: over de Groenmarkt en daarna zuidwaarts, door de Buitenwagenstraat, over de Fluwelen Burgwal, door de Raamstraat, de Nieuwstraat en over de Markt weer naar huis.

Ik merk dat David nog steeds boos is over het gebeuren van gisteren. Oom Adriaen kwam hem in de namiddag nogmaals uitnodigen om vanavond bij hem en tante Liesbeth de koude bout te komen eten, maar David heeft – min of meer – beleefd geweigerd. Vervolgens is hij uit pure nijd een rondje door Den Haag gaan lopen.

Ondertussen kwam tante Annetje langs met een raar nieuwtje: Jenneke Arents, de oude vrijster van Breckerveld, is vandaag vanuit Arnhem hier aangekomen. Ze is met haar broer meegereisd die binnenkort vanuit Den Haag mee op ambassade naar Frankrijk gaat. Ze verblijven in een logement aan het Westeinde. David is bij thuiskomst gelijk naar Breckerveld gelopen om er meer over te horen.

Jenneke heeft vanuit Arnhem een briefje meegebracht van meester Herman Jansz. Hij reageert daarin op het schrijven van David en blijkt bereid Abraham voor vijf jaar in de leer te nemen. Meester Jansz krijgt de eerste drie jaar 100 gulden toe om Abraham op te leiden tot glazenmaker. Hij verzoekt ons om Abraham zo snel mogelijk zijn kant op te sturen. Ik maak me wel een beetje zorgen: Abraham weet nog nergens van en ik ben er vrij zeker van dat dit nieuws bij hem niet in goede aarde zal vallen.

Nu Jenneke in Den Haag is, komt er natuurlijk weer een heel roddelcircuit op gang. Dus nadat David bij Breckerveld geweest was, is hij gelijk langs tante Annetje en Jaccomijntje gegaan om verslag uit te brengen.

David hoorde daar ook het laatste nieuws:

Een agent van de graaf van Mansfeld is vannacht aan het Zuideinde vermoord door een kapitein uit het gevolg van diezelfde graaf. De heren hadden de gehele avond en nacht in een herberg zitten drinken, om vervolgens getweeën huiswaarts te keren. Onderweg kregen ze woorden. Uiteindelijk grepen zij allebei naar hun geweer, met de dood van de agent als gevolg. De kapitein is op de vlucht geslagen.

"Jenneke is in #DenHaag1624. Zal ik een poging doen haar hart te heroveren? #verliefd"

Het weer van 11 maart 1624:
“Eenen lieffelijcken ende heldren dag met droog-weder ende Sonneschijn, zonder vorst, hebbende al van de voorige nacht af gedoyt ende open locht geweest.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag